ترانسمیتر رطوبت چیست

transmitter

ترانسمیتر رطوبت چیست؟

ترانسمیتر رطوبت (Humidity Transmitter) دستگاهی است که بوسیله سنسور خود قادر به اندازه گیری رطوبت و در بعضی از مدل ها دما و نقطه شبنم را دارا می باشد. ترانسمیترهای رطوبت مقادیر اندازه گیری شده را به منظور رکوردگیری و کنترل به PLC یا اتاق کنترل ارسال می کنند. از ترانسمیترهای رطوبت در صنایع کشاورزی، انبارها، صنایع غذایی، اتوماسیون صنعتی و خانگی و بطور کلی در مواردی که نیاز به اندازه گیری رطوبت و تبدیل خروجی اندازه گیری شده به پارامتر مورد نیاز وجود داشته باشد، بکار می رود. خروجی ترانسمیتر رطوبت با توجه به نیاز می تواند میلی آمپر و یا ولتاژ باشد. معمولا ترانسمیترهای رطوبت دارای ورودی سنسور دما نیز میباشند و علاوه بر اندازه گیری رطوبت قادر به اندازه گیری دما نیز می باشند.
در کارخانجات صنعتی که پروسه تولید به صورت گسترده در حال انجام است تجهیزات و دستگاههای اندازه گیری و کنترلی جهت نظارت بر تولید به طور متمرکز با سیستم های مانیتورینگ در اتاق فرمان انجام می پذیرد به طوریکه تمامی پروسه تولید با المان های موجود در دسترس کنترل کننده قرار دارند. تا در مواقع لازم نظارت و یا کنترل متغیرها در تمامی نقاط کارخانه صورت پذیرد. در چنین مواردی لازم است سیگنال ها و فرمان ها از مکان مورد نظر به اتاق کنترل انتقال یابد که برای این امکان از تجهیزاتی به نام ترانسمیتر استفاده می شود، ترانسمیتر از ترکیب دوکلمه ای انتقال (Transfer) و اندازه گیری (Metering) تشکیل شده است و به معنی تجهیزی می باشد که بتواند کمیت فیزیکی را اندازه گیری کرده و سپس سیگنال اندازه گیری شده را برای کنترل کننده ارسال نماید. به همین منظور به منظور اندازه گیری رطوبت و تبدیل به خروجی های آمپر یا ولتاژ و ارسال آن به PLC از ترانسمیتر های رطوبت استفاده می شود.

 

به منظور اندازه گیری و آشنایی با پارامترهای رطوبت، در زیر تعدادی از متغیرهای رطوبت را به طور خلاصه شرح میدهیم:

رطوبت مطلق

مقدار بخار آب موجود در واحد حجم از هوا را رطوبت مطلق می‌گویند. واحد آن گرم بر متر مکعب یا میلی گرم در لیتر است. اگر فشار هوا p و فشار بخار آب e باشد، فشار هوای خشک (p – e) خواهد شد: (طبق قانون دالتون) برای اندازه گیری فشار بخار آب در ظرفی به حجم یک متر مکعب که هوای درون آن با محیط بیرون هیچگونه ارتباطی نداشته باشد، انتخاب می‌کنیم. هوای درون آن را با بارومتر اندازه می‌گیریم.

سپس مقداری اسید سولفوریک درون ظرف ریخته، دوباره فشار را اندازه می‌گیریم. تفاضل بین دو فشار اندازه گیری شده، فشار بخار آب است. پس خواهیم داشت:
m = a v
a = m/v
d = m /m
که در آنm جرم بخار آب ، m جرم هوای خشک، d چگالی بخار آب نسبت به چگالی هوای خشک و a وزن مخصوص هوا در شرایط متعارفی است.
(pv = p0v0 (1+ αt) → v0 = pv/p0 (1+ αt
(m = a dv0 = a d pv/p0 (1+αt

این نکته حائز اهمیت است که در حالت کلی هوای خشک را گاز کامل در نظر می‌گیریم و از قانون عمومی گازهای کامل pv = RT استفاده می‌کنیم. وزن یک متر مکعب هوا 1293 گرم و چگالی بخار آب نسبت به هوا 62.0 است. با در دست داشتن e فشار بخار آب و دمای محیط می‌توان m را پیدا کرد.

 

رطوبت اشباع
اگر مقدار حداکثر بخار آب در دمای ثابتی وارد هوا شود، گویند هوا در این درجه حرارت از بخار آب اشباع شده و دارای رطوبت اشباع می‌باشد: فشار یا کشش بخار آب را در این حالت فشار بخار اشباع شده در درجه حرارت مزبور می‌نامند.

 

رطوبت نسبی
بنا به تعریف، رطوبت نسبی، نسبت رطوبت مطلق در دمای t به رطوبت اشباع در همان دما می‌نامند. به عبارت دیگر نسبت بخار آب موجود در حجم معینی از هوا در دمای t به وزن ماکزیمم بخار آبی که می‌تواند در همین حجم در دمای t داشته باشد را رطوبت نسبی می‌گویند.

 

فشار بخار آب
جو مخلوطی است از گازهایی است که هر یک دارای فشار جزئی می‌باشند. فشار هوا در هر نقطه برابر مجموع فشارهای جزئی وارده از طرف هر گاز به انضمام بخار آب است. مقدار بخار آب موجود در هوا با مکان و زمان تغییر می‌کند. هرگاه فشار بالای سطح آب (یا زمین) در زمان معین و در دمای معین به صورت اشباع در آید، فشار جزئی بخار آب در آن زمان و دما را فشار اشباع گویند.

چنانچه هوا گرمتر شود موجب تبخیر مولکولهای بیشتری می‌شود تا آنکه فضای بالایی سطح آب (زمین) به حالت اشباع در می‌آید. بنابراین فشار بخار جزئی آب به دما بستگی دارد و با افزایش دما، فشار بخار اشباع نیز افزایش می‌یابد. هر چه دما کمتر باشد، مقدار بخار آب لازم برای رسیدن به مرحله اشباع کمتر است.

 

نقطه شبنم
اگر دمای هوا به درجه‌ای برسد که در آن هوای مفروض صد در صد از بخار آب اشباع گردد (فشار ثابت)، چنین درجه‌ای به نقطه شبنم موسوم است. برای اندازه گیری ابتدایی نقطه شبنم در یک ظرف که جداره خارجی آن کاملا صیقلی باشد، اختیار کرده و مخلوط آب و یخ در آن قرار می‌دهیم. هرگاه روی جدار خارجی ظرف با هوای مورد نظر در تماس است. به تدریج ذرات بخار آب به صورت مایع (شبنم) پیدا شده، در دمای آب را بوسیله دماسنج تعیین می‌کنیم این دما درجه اشباع یا نقطه شبنم است.

 

تغییرات رطوبت نسبی
تغییرات شبانه روزی رطوبت نسبی برعکس تغییرات شبانه روزی درجه حرارت است. ماکزیمم آن کمی قبل از طلوع آفتاب و مینیمم آن در حدود ساعت 2 بعد از ظهر است. تغییرات سالانه رطوبت نسبی منظم نیست و نسبت به موقعیت منطقه تغییر می‌کند. رطوبت نسبی نسبت به ارتفاع نیز کاملا نامنظم است و نمی‌توان قاعده خاصی برای آن بیان کرد. بطوری که ممکن است در اطراف یک ابر رطوبت نسبی صد در صد باشد و در فاصله کمی از آن خیلی کمتر از این مقدار باشد.

پارامترهای مهم در انتخاب یک ترانسمیتر رطوبت

ورودی ابزار کنترل رطوبت
خروجی ابزار کنترلر رطوبت
دقت ابزار کنترلر رطوبت
رنج اندازه گیری تجهیز کنترلر رطوبت
اندزه گیری پاراترهای دیگر نظیر دما و نقطه شبنم
نحوه نصب ابزار کنترلر رطوبت

 

ترانسمیتر رطوبت و ارتباط آن با کشاورزان ؟

اگر فردی هستید که دوست دارد اوقات خود را در بیرون از منزل بگذراند یا شغلی مانند کشاورزی و یا امثال آن دارید ، می دانید که رطوبت می تواند تأثیر زیادی بر سلامت انسان بگذارد. از آنجا که تولیدکنندگان حتی در طول گرمترین روزهای سال هم در خارج از خانه کار می کنند ، لازم است که در صورت زیاد بودن درجه حرارت و رطوبت ، در صورت تعریق بیشتر مراقب باشید. مردم با تعریق خنک می شوند ، اما تنظیم بدن در شرایط بسیار مرطوب برای بدن ما سخت تر است.

اثرات رطوبت روی گیاهان

 

humidity plants234

 اثرات رطوبت روی گیاهان
اگر رطوبت زیاد باشد ، این رطوبت خیلی سریع از بدن شما تبخیر نمی شود. در مناطقی که بسیار خشک هستند مانند آریزونا یا کویر لوت و… رطوبت آنقدر کم است که هنگام عرق کردن ، آب آنقدر سریع تبخیر می شود که حتی ممکن است آن را حس نکنید. در این حالت ، شما باید مراقب از بین رفتن آب باشید.
رطوبت همچنین می تواند بر فشار مورب گیاهی تأثیر بگذارد ، که این نشانگر میزان آب سلول های گیاهی است. هنگامی که رطوبت کم است و نقاط شبنم در دهه 50 و 60 پایین است ، رطوبت خیلی سریع از گیاهان تبخیر می شود. اگر این اتفاق بیفتد ، اگر آب زیادی از طریق تعرق آب زیادی از سلولهای گیاهی بیرون بیاید ، گیاهان می توانند به سرعت پژمرده شوند. در مقابل ، هنگامی که رطوبت و دما هر دو زیاد هستند ، گیاهان می توانند بیش از حد گرم شوند زیرا تعرق کاهش می یابد ، بنابراین خنک کننده تبخیر را محدود می کند.
رطوبت همچنین بر بیماری های گیاهی بویژه قارچ ها و قالب هایی که در رطوبت زیاد رشد می کند و گسترش می یابد تأثیر می گذارد. رطوبت همچنین می تواند بر روی میوه برخی از گونه های گیاهی تأثیر بگذارد. نمونه آن لوبیا (Phaseolus spp.) است که نشان داده شده در طول میوه میوه به رطوبت کم پاسخ می دهد.
رطوبت همچنین برای نگهداری پس از برداشت محصولات زراعی بسیار مورد توجه است. درجه حرارت سرد و رطوبت کم برای ذخیره طولانی مدت غلات (ذرت ، گندم و غیره) از اهمیت بالایی برخوردار است. در مقابل ، سبزیجات و میوه های گوشتی (سیب ، خیار) باید در دمای سرد و رطوبت زیاد نگهداری شوند تا از ریزش آب میوه که منجر به خرد شدن آن می شود ، جلوگیری شود.

 

نمونه ترنسمیتر  رطوبت موجود در فروشگاه:

   {product 1733|name|cart|picture|link|border|pricedis3|pricetax1}  
مرجع ابزاردقیق ایران
ارسال دیدگاه